9. února proběhla v chaberské základce mimořádná třídní schůzka rodičů školáků 5.A s vedením školy, učitelem Hudákem a zástupci zřizovatele (Šilhová, Golas, Pexa).

Cílem bylo zejména seznámení rodičů se závěry školní inspekce, která proběhla ve třídě na základě anonymního udání. Anonym nataša77@seznam.cz se nepodepisuje, jelikož se prý obává šikany ze strany učitele a školy. Už toto sdělení pokládám za naprosto absurdní a nehorázné.

Na třídní schůzce se objevila paní Mlynárová, mimochodem členka sdružení 184 00, zplnomocněná paní Šotolovou. Nejprve jsem nepochopil její účast na tomto shromáždění. Předpokládám, že pan Šotola, který se jednání také účastnil, není nesvéprávný. Sama nemá v této třídě žádné dítě. Později jsem pochopil, že jejím cílem nebylo řešit nějaké problémy, ale vybudit vášně proti škole a panu učiteli.

Z třídní schůzky mimo jiné vyplynulo, že naprostá většina rodičů je s výukou kantora Hudáka spokojena. Když byla stížnost na školní inspekci zamítnuta, byla snaha členů 184 00 včetně starostky dosadit na kontrolu výuky jakéhosi arbitra, který by „kontroloval“ kvalitu výuky na což rodiče, kteří jsou spokojeni, namítali: „ A když arbitr shledá, že je vše v pořádku, co bude následovat?“

Je pravdou, že výhrady k některým postupům učitele měli z celkového počtu rodičů čtyři a většina jejich připomínek byla již akceptována, byť si některé trochu protiřečí. Vzhledem k tomu, že pan Hudák je pedagog s dlouholetou praxí a dlouhodobě vynikajícími výsledky, nemyslím si, že je kdokoliv z rodičů kompetentní radit, jak má probíhat výuka. Jsem zcela přesvědčen, že pan učitel udělá vše, co bude v jeho silách, aby děti z jeho třídy postoupily do dalšího ročníku nebo na gymnázia s co největšími znalostmi, které jim bude moci v omezené době předat.

Vzhledem k tomu, že se rodiče, kteří měli výhrady k výuce, distancovali od anonymního udání na ČŠI a informaci že: „na Českou školní inspekci odchází další stížnost od paní Šotolové“, kterou nám sdělil pan Šotola, se jeví jako zcela zřejmé, kdo je autorem předmětného udání. Ale to ať si každý srovná se svým svědomím sám, pokud nějaké má.

Na závěr bych jen rád uvedl můj postřeh. Myslím si, že mám celkem dobré analytické schopnosti, umím si spojit různé informace z různých zdrojů a dojít k závěru, ve kterém se většinou nepletu.

Celá tato eskapáda, která si bere za rukojmí děti, nemá za cíl jejich vzdělání (u některých z nespokojených rodičů jistě ano ), ale je to snaha sdružení 18400 (nebo alespoň nějaké její části) dehonestovat vedení školy, zpochybnit dlouhodobě vynikající výsledky naší školy pod vedením ředitelky Chaloupecké. Vše na mě působí dojmem, že je to snaha paní Mlynárové za pomoci 18400 odstranit ředitelku z vedení školy a nahradit ji na jejím místě. Tak uvidíme.

Miloslav Pexa, ODS
zástupce školské rady